Impactvolle teksten schrijven voor je website

Het schrijven van teksten is ontzettend moeilijk. Ik hoor het zo vaak van mijn klanten en dat is het ook.

De cheatsheet voor de homepagina die ik eerder plaatste, geeft je een goed voorbeeld voor de homepagina qua indeling, maar dan de tekst… Wat moet ik schrijven? Hoe zorg ik ervoor dat de teksten aanspreken en precies zijn wat mijn ideale doelgroep aanspreekt?

Ik neem je mee in een aantal stappen die jou helpen om jouw doelgroep te ontdekken, en vervolgens is het makkelijker om te schrijven voor jouw website.

Stap 1: Onderzoek
Het begin is om eerst te onderzoeken, focus je dus niet op het creëren van de teksten maar eerst ga je onderzoek doen om een goede basis te hebben.

Beschrijf het volgende:

  • Noem 10 tot 15 voordelen van wat je aanbiedt.
  • Wat is het probleem dat je oplost voor jouw ideale doelgroep?
  • Wat zijn specifieke details/kenmerken van wat je aanbiedt?
  • Op welke manier krijgen ze dit? Denk aan: online, 1 op 1, etc.
  • Bedenk een aantal vragen die jouw ideale doelgroep zou kunnen hebben over jouw aanbod/product.
  • Wat is je doel, wat wil jij bereiken?

Nadat je alles hebt beschreven, kun je kijken welke thema’s er te ontdekken zijn. Zie je overeenkomsten, sluit alles op elkaar aan, of is het een wirwar aan verschillende doelgroepen? Als dit laatste het geval is, probeer dan dieper erop in te gaan om te kijken of je een overeenkomst kunt vinden.

Stap 2: Je droomklant beschrijven
Schrijf eens voor jezelf op wie jouw ideale droomklant is en niet algemeen, maar beschrijf 1 specifiek persona/fictief persoon die perfect aansluit op de doelgroep die jij wilt bereiken.

Voorbeeld:
Sophie heeft een achtergrond in een veeleisende en competitieve sector. Ze heeft hard gewerkt om haar doelen te bereiken, maar dit heeft geleid tot een uitputtingsslag en uiteindelijk een burn-out. Sophie is vastberaden om uit deze moeilijke periode te komen en opnieuw de controle over haar leven te krijgen.

Je kunt je doelgroep ook opsplitsen in hoofddoelgroep en secundaire doelgroep. Beschrijf dan voor beide groepen een persona/fictief persoon.

Stap 3: Het doel/gewenst resultaat
Wat is uiteindelijk het doel of het gewenste resultaat van de bezoeker op je website? Wil je dat ze contact opnemen, een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen of inplannen, een product afnemen (gelijk afrekenen). Zorg dus dat het duidelijk is en altijd een actiewoord is in de vorm van een CTA-knop. En denk na over hoe de bezoeker moet denken en voelen voordat ze deze stap nemen.

Stap 4: Impactvolle teksten
Als je bovenstaande punten hebt beschreven, neem het dan nog eens goed door. Zit er een lijn in, klopt het en sluit het op elkaar aan qua missie en visie? Zo ja, dan kun je beginnen met een ruwe schets.

Begin altijd met de kop. Dit is het eerste wat ze zien. Als de bezoeker deze zin leest en ALLEEN deze zin, weten ze dan precies wat jij aanbiedt? Houdt voor de alinea’s daaronder het volgende aan van maximaal 5 zinnen en ga daarna door met eventueel bulletpoints (zie algemene tips).

Algemene tips

  • Zorg dat de aanbodpagina’s dezelfde opbouw hebben. Dit zorgt voor herkenning en leest makkelijker. Denk aan: introductietekst, ‘herken jij dit’, de inhoud van je aanbod en praktische informatie. Eventueel uit te breiden met waarom en veelgestelde vragen.
  • We lezen niet alles op een website, gebruik bijvoorbeeld bulletpoints voor opsommingen zodat de teksten sneller te scannen zijn. Zorg dat het beknopt én duidelijk is.
  • Schrijf je homepagina als laatste. Dit is namelijk een samenvatting van je gehele website en is dan makkelijker om als laatste te doen.
  • Schrijf zoals je spreekt. Ga geen woorden gebruiken die je anders niet gebruikt, schrijf zoals je het ook zou vertellen.

Het is zo’n verademing als je weet voor wie je schrijft en waar je rekening mee moet houden. Hopelijk maken deze tips het een stuk makkelijker. Heel veel succes!