Je WordPress, plugins of thema updaten

Eens in de zoveel tijd komt er een update van WordPress. Je hoeft hier zelf niet om te denken, maar je krijgt een melding in je dashboard zoals in de onderstaande afbeelding. Maar er zullen ook regelmatig updates nodig zijn voor een plugin en soms voor een thema. Ik zal in deze blogpost uitleg hoe en waarom het belangrijk is om deze updates uit te voeren.

Je WordPress, plugins of thema updaten | Eunoia Studio

WordPress updaten

Het is belangrijk dat je eerst een volledige back-up maakt van je website of blog. Het gebeurd misschien niet vaak en klinkt daardoor ook onlogisch om te updaten als je weet dat er iets mis kan gaan. Maar het kan natuurlijk voorkomen en dan wil je natuurlijk niets kwijtraken.

Je kan eerst contact opnemen met je hosting (waar je je domeinnaam/webhosting hebt geregistreerd). Sommigen bieden deze dienst aan of gedeeltelijk. Mocht dit niet het geval zijn heb je diverse plugins waarmee je een backup kan maken, ik noem een aantal:

  • BackWPup
  • UpdraftPlus
  • BackUpWordPress

Deze plugins maken een complete back-up van je bestanden en database.

Nadat je een back-up hebt gemaakt kun je WordPress gaan updaten. Dit doe je als volgt: bovenin het scherm klik je op > Nu bijwerken.

Je WordPress, plugins of thema updaten | Eunoia Studio

Plugins updaten

Plugins zijn ook erg belangrijk om bij te houden. Als je de updates niet uitvoert zouden ze kwetsbaarder zijn voor hackers. En dat wil je natuurlijk niet!

Om deze updates uit te voeren ga je in het linkerkolom naar > Updates (je ziet hier het aantal updates achter staan), selecteer de plugins (of kies voor ‘Alles selecteren’ en klik dan op > Plugins bijwerken.

Je WordPress, plugins of thema updaten | Eunoia Studio

Thema’s updaten

Gebruik je een thema van WordPress of heb je je account gekoppeld aan Envato/ThemeForest, dan kan je de thema ook updaten via WordPress zelf. Dit vind je ook weer bij > Updates en dan onderaan.

Heb je een thema gekocht bij een andere website? Dan krijg je vaak via de mail het bericht dat er een update beschikbaar is. Dit gaat op een iets andere manier. Maar voordat je met de update aan de slag gaat is theme erg belangrijk.

Nadat je een thema hebt gekocht maak je een child theme of soms zit deze er al bij en activeer je het child theme. Heb je dit gedaan? Dan blijven al je wijzigingen die je hebt gemaakt bestaan.

Je WordPress, plugins of thema updaten | Eunoia Studio

Om het thema te updaten download je het mapje net zoals je de eerste keer hebt gedaan bij het kopen van het thema. Je gaat naar je WordPress dashboard vervolgens ga je naar > Weergave en dan > Thema’s.

Je activeert eerst een ander thema, het is daarom goed om altijd een extra thema erop te hebben staan, ik gebruik zelf altijd de standaard WordPress thema’s hiervoor.

Vervolgens klik je op de afbeelding van het thema dat je wilt updaten (de child theme blijft staan). En dan klik je rechts op ‘Verwijderen’. Als deze is verwijderd ga je bovenin naar Nieuwe toevoegen en vervolgens Thema uploaden. Net als anders upload je dan het thema en vervolgens kun je het child theme weer activeren.

Help! Mijn website werkt niet meer

Het kan ook wel eens voorkomen dat er iets niet goed gaat nadat je een of meerdere plugins wilde updaten. Of dat je website of blog bijvoorbeeld blijft hangen op de pagina ‘Maintenance’. Je kan dan via een FTP-programma zoals FileZilla of Cyberduck het mapje van de plugins deactiveren en weer activeren. Je kan ook via hier de pagina ‘Maintenance’ verwijderen. Zo kan je dan zien welke plugin niet is goed gegaan.

Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact op!


Belangrijk: ik geef enkel tips in deze blogpost. Je bent zelf verantwoordelijk over het updaten van WordPress, plugins of een thema. Mocht je ergens niet uitkomen of iets willen vragen, dan mag je natuurlijk altijd mailen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email