Wat is SEO? En hoe werkt het?

SEO je hebt er vast wel eens van gehoord. De afkorting staat voor: Search Engine Optimization. Het is simpelweg je site optimaliseren voor de vindbaarheid in de zoekmachines.

Op je site plaats goede content op basis van termen waar mensen op zoeken en dan weer zorgt voor toekomstige bezoekers. In theorie lijkt het allemaal simpel en ik wil dan ook zeker niet zeggen dat ik een expert ben. ;-) Er zullen vast mijn op zowel mijn website als blog verbeterpunten zijn. Maar uiteraard lees ik wel eens wat en dat deel ik dan weer graag met jullie.

De SEO-titel en meta-omschrijving

De titel is het eerste wat men ziet in de zoekresultaten van Google. Het is dus daarom belangrijk dat de zoekterm waar het omdraait en waarop jouw pagina gevonden moet worden in deze titel staat.
Dit is niet alleen in de titel, maar ook in de URL-opbouw en meta-omschrijving. De meta-omschrijving is een stukje omschrijving in de zoekresultaten onder de titel. Via bijvoorbeeld de plugin ‘Yoast’ kan je deze per pagina instellen.

De juiste zoektermen kiezen

Ik noemde het eerder al, maar zoektermen zijn ook erg belangrijk om bezoekers op je website te krijgen. Dit zijn woorden die gebruikt worden in Google en waarmee men uiteindelijk op jouw site terecht komt. Ik kwam onder andere deze website tegen: Keyword Tool. Je typt een zoekterm in en je krijgt zo een aantal zoektermen die wellicht gerelateerd zijn aan hetzelfde onderwerp.

Optimaliseren van afbeeldingen

Wat is SEO? En hoe werkt het? | Eunoia StudioVaak zie ik dat afbeeldingen worden toegevoegd aan een pagina of blogpost met bijvoorbeeld de naam ‘IMG…’ . Velen weten niet dat een afbeelding ook van invloed heeft op je vindbaarheid. Een afbeelding met de naam ‘IMG…’ geeft niet aan wat erop staat en helpt dus niet in de vindbaarheid.

  1. Bestandsnaam
    Dus voordat je de afbeelding gaat uploaden pas je eerst de naam aan en zorg ervoor dat je het onderwerp in de naam verwerkt.
  2. Alt-text
    Dan kan je afbeelding uploaden naar WordPress en heb je nog de optie om de ‘Alt-tekst’ aan te passen. Ik voeg hier bijvoorbeeld vaak de titel met blog/websitenaam aan toe. Maar je kan hier ook iets meer vrij geven over het onderwerp van de blogpost.

Permalink structuur aanpassen

Nog een veel gemaakte fout die ik regelmatig tegenkom is de permalink structuur. Vaak wordt deze niet aangepast en zie je bijvoorbeeld: www.eunoiastudio.com/?p=123 en dat is natuurlijk lang niet duidelijk als: www.eunoiastudio.com/wat-is-seo-hoe-werkt-het.

De permalinks kun je aanpassen door naar > Instellingen te gaan en dan naar > Permalink.

Wat is SEO? En hoe werkt het? | Eunoia Studio

Voor blogs adviseer ik vaak de structuur: Jaar, maand en naam. Eigenlijk stel ik dit altijd zo standaard in. Hier kan je uiteraard zelf uitkiezen. Het belangrijkste is dat je in ieder geval daar ook duidelijk ziet wat het onderwerp is.

Maar het allerbelangrijkste is wel dat je plezier hebt in het maken en delen van bijvoorbeeld je blogposts. Schrijf zoals jij graag zou willen schrijven, doe alsof je het naar een vriend of vriendin zou sturen. Zolang jij bij jezelf blijft komt het zeker goed!


Belangrijk: ik deel enkel mijn bevindingen en tips in deze blogpost. Deze gebruik ik zelf ook, maar ik ben helaas geen SEO-expert en iedereen zal weer zijn eigen manier hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor je SEO en dus de vindbaarheid van je site in Google. Mocht je ergens niet uitkomen of iets willen vragen, dan mag je natuurlijk altijd mailen.